Weekje vakantie - Willemshaven

Zaterdag 28 Augustus 2010 at 12:00 am

Ik heb nog een dagje over en denk snel even naar Wilhelmshaven te rijden. Snel rijden lukt ook wel, maar daar snel komen niet zo. De weg in de stad is moeilijk te begrijpen en ondanks de routeplanner op mijn telefoon verdwaal ik regelmatig. Het helpt ook niet dat het regenachtig is.
Wilhemshaven schijnt een mooi centrum te hebben maar de parkeerplaatsen er om heen kan ik niet snel bereiken. Vanaf een achterafstraatje van dat centrum besluit ik maar naar de haven te rijden. Ook hier helpt de routeplanner niet echt, ik mag over een weg die open ligt. Kruip door sluip door kom ik bij de haven.

Bij het marinemuseum is het erg druk. Alle parkeerplaatsen bezet. Bovendien stromende regen dus ik heb niet veel behoefte om buiten te lopen. Dus dan maar naar de zee kijken. Dat leverde in korte tijd de volgende plaatjes op.

Prachtig licht over het water
Uitzicht op het zeeaquarium
Blik langs de kade en de overkant, misschein wel Bremerhaven
Donkere wolken, prachtig licht
Nou nog eentje dan
De terugweg ging een stuk makkelijk, qua routeplanning. Maar ook hier weer flinke buien en een prachtige omgeving.

Geen reacties

Weekje vakantie - Van Embden via Norden naar WIlhelmshaven

Vrijdag 27 Augustus 2010 at 7:25 pm

In Emden regende het hard. Het lijkt bij aankomst, misschien ook door de regen, een grauwe industriestad. Tevoren had ik voor Emden nog niet veel interessante toeristische informatie gevonden. Ik draai om en begin aan de reis naar Norden. Daar staat de grootste kerk van Duitsland en een theemuseum.

Mennonitenkerk
Nog een stuk kerk
St.-Liudgerkerk
De kerk heeft een losse toren
Al die dorpjes in Duitsland hebben een typische opbouw. Er is een mooi centrum, maar vlak daarbuiten vind je een grote parkeerplaats bij een grote supermarkt. De naam van de supermarkt zei mij nu niet veel maar ik kon er prachtig parkeren. Snel naar de kerk omdat de dreiging van donkere wolken veel regen beloofd. Toch levert dit mooi licht voor de buitenfoto's op.

Heel bijzonder, aparte zitdelen
Prachtig houtsnijwerk en een nog groter stuk kerk achterin
Orgel
Een brug, maar waarvoor?
Gedenksteen
Vanaf t midden onder de brug
Binnen is met dit licht het fotograferen een grotere uitdaging. Maar deze camera lijkt alle moeilijke lichtomstandigheden zo maar aan te kunnen. Het donkergeverfde hout van de preekstoel staat er zo maar prachtig op.

Achter de brug
Met een prachtig altaar
Bijzondere kerkstoelen
Trap naar de brug
Ook hier nog bankjes
Van onder de brug naar t andere deel
Andere kant van de preekstoel
Nog een keer goed de lengte van de kerk bekijken
Even later begint toch de zon een beetje te schijnen. Vooral in het rode bakstenendeel levert dit hele mooie beelden op. De zon verdwijnt en verschijnt. De grote uitdaging van het fotograferen. Heb je net bepaald hoe iets mooi op de foto te zetten, verdwijnt die zon weer. Toch heb ik genoten van deze prachtige kerk.

Dat heb ik ook aan de man die mij welkom heette laten weten. Misschien was t wel de koster, ofzo. Zeer vriendelijke man, groeten bij binnenkomst, of ik uitleg wilde hebben. En later vragend of ik alles goed had kunnen zien en fotograferen. Helaas verstond ik zijn Duits wat slecht.  Misschien dat t accent hier anders is, tenslotte versta ik Fries ook heel slecht. En het heet hier Ostfriesland. 

Servies in het theemuseum
"(thumbnail)"alt
Verschillende soorten thee:
Zo was vroeger de inrichting
Met het luxeservies
Prachtig bewerkt
Hier te zien hoe dat ging
Theepot van zilver
Mijn servies, zwart!
Hele oude aardenwerken theepotjes
De geschiedenis van Norden wordt bepaald door de scheepsvaart. Men is al vroeg begonnen om thee te importeren, net als de VOC. Vandaar ook de aanwezigheid van een theemuseum. In hetzelfde gebouw is ook het heimatmuseum gevestigd. Daaruit blijkt alweer groot verschil met de rest van de bevolking. Naast thee was er niet veel te doen en zie je vooral wat leerwerk en hoe de kerken werden gebouwd.

Model van een theeschip
Geschiedenis van de theevaart
Keldergewelven
Geschiedenis van de kerkbouw:
Kruidenierswinkel
Schoenmakerij
De administratie
De apotheek
Kijkje uit de theetoren
Van de toren naar de kerk
Ook hier blauwe tegeltjes
Toch is het wel leuk om dit alles te bekijken. Vooral de apotheek en de administratie hebben mij geïntrigeerd. 

Na het bezoek aan Norden was er niet genoeg tijd over voor een bezoek aan Wilhemshaven. Via Aurich ben ik teruggereden naar mijn vakantiewoning. Onderweg zie je de verandering in het landschap. Van zandgrond, heidegrond weer naar boslandschap. Richting Leer herken ik de weg weer en bij een groot benzinestation kan ik nog goedkoop benzine halen. Gelukkig goed opgelet op de heenweg, want de literprijzen verschillen hier enorm.

Geen reacties

Weekje vakantie - Leer

Woensdag 25 Augustus 2010 at 7:23 pm

Deze dag gaat naar Leer. Ik heb op wikipedia gevonden dat men hele mooie kerken heeft in Leer. En het is vakantie, Leer lijkt dichtbij, dus waarom zou je vroeg beginnen? Gelukkig was ik pas om 14.00 uur in Leer. Want de kerken gingen pas vanaf 15.00 uur open. Heel bijzonder. Gelukkig had ik niet meer tijd nodig en was het erg leuk om te doen.

De Lutherse kerk met briefje
De achteringang
De hele kerk
De achterkant van de St. Michaelskerk
De zijkant van de St. Michaelskerk
De grote kerk
Heel bijzonder, vier kerktorens om het kadaster te bepalen
De grote kerk
De haven met bijzondere loopbrug

Hee, een watergootjeleft

Helemaal naar een vijvertje
Ik was dus aan de vroege kant. Dus loop ik maar naar de volgende kerk. Die zal dan toch wel open zijn? Nou, niet dus. Al die kerken gaan pas laat open. Dat moet je dan wel weten! Dus ik heb een rondje door de stad gelopen en bij de watergoot kom ik een VVV tegen. Daar staat achter de balie zo'n een echt marketing en communciatiemeisje, de Duitse variant.Superblond, te mooi voor dit werk en geen antwoorden. Zij, en haar collega, kon mij niet vertellen hoe laat de kerken open gingen. Wel konden ze mij over de Altstadt vertellen. Dus die weg heb ik teruggenomen naar de kerken die ik wilde zien.

Karakteristiek straatje
Bij de kerk staat een bord, waarschijnlijk van de naastgelegen school
De grote kerk, in wit en blauw
Een organist oefent op het grote orgel
Een stellage opgebouwd voor de restauratie
Twee paneeltjes kaal gemaakt om de originele kleur te ontdekken
Veel licht bij gebrek aan boom
Dat blauw met wit heeft toch wel iets
De bouw schijnt t zelfde te zijn als de zuiderkerk in Amsterdam
De omgevallen, later omgezaagde boom
In de grote kerk staat een dame. Zij blijkt bij de kerk te horen. Ze vraagt of zij mij kan helpen en voor ik wat zeg, wordt ik voor Duitser uitgemaakt. Maar Nederlander is ook goed voor deze mevrouw. Ze verteld over van alles en nog wat van deze kerk. Zoals over het wijwatervat. Dat komt van oorsprong van een katholieke kerk en is gemaakt in 800. Je kunt aan de groeven zien dat alle beelden er van afgehaald zijn.
Ook de aankomende restauratie lijkt haar te treffen. De kerk is al heel lang wit en blauw van kleurstelling geweest. Maar met het weghalen van alle lagen verf komt men bruin en goud tegen. Dat moet dan vast de originele kleur zijn geweest! Ik antwoord direct dat in de begindagen het hout misschien iedere keer netjes kaal is gemaakt. Of met de vorige grote restauratie. Het idee lijkt haar aan te staan. Er zijn geen bewijzen gevonden welke kleur de kerk van oorsprong had. Hoewel wel over de bruine kleur wordt geschreven.

Ook krijg ik te horen van de wervelstorm van twee of drie weken terug. Daarmee is een hele grote boom gesneuveld. Die is gelukkig net van de kerk afgevallen. De boom heeft niets geraakt, ook de school is gespaard. Op het plein was voldoende ruimte voor de boom om te vallen. Men heeft de week erop de boom opgeruimd en de stronk afgezaagd. Een hele belevenis in dit dorp, begrijp ik.
Ik bedank voor de vele verhalen en vervolg naar de volgende kerk.

De St. Michaelskerk
De Lutherse kerk, van binnen
Prachtig versierd plafond en orgel
De notabelen uit 1800 die de versieringen hebben betaald
Plafondschildering met de portretten in de onderrand
De preekstoel komt uit een andere kerk en is geschonken toen de kerk naar een andere gemeente overging
Een wijwatervat
Kaarsjes
De preekstoel van dichtbij
Overzicht van de kerk van achteruit
Het orgel en het altaar
Prachtig versierd houtwerk
Het orgel was echt mooi
De kerk zit vol met mensen als ik aankom. Het blijkt een groep toeristen uit een dorp zo'n honderd kilometer verderop Duitsland in. Voor de groep staat een oudere vrouw, heel oud. In het begin denk ik dat ze van dezelfde leeftijd is als van de grote kerk. Maar later, van dichtbij, blijkt dat wel anders. En helemaal als ze vertelt dat ze al over de 80 is. Ze ziet nog maar heel slecht, verteld ze later als ik fotograferend langs loop.
Ze wil mij wel meer over de kerk vertellen. Ik heb echter het meeste al gehoord toen ze dat aan de groep vertelde. Ik dank haar voor het verhaal.
Ze vraagt mij of het fotograferen wel lukt met dit licht. En waarom ik geen flits gebruik. Ik laat haar de laatste foto van het orgel zien. Ze kan het net aan zien. Ze vind het prachtig, sehr schön. En dat dat kan, roept ze uit. Vroeger had t haar niet gelukt zulke foto's maken.

Dit wekt mijn interesse. Ik zou wel meer willen weten.Maar ik ben bang dat ik heel lange verhalen zal horen. Ze ziet er prachtig uit en ik heb spijt dat ik geen foto heb gemaakt. Twee bijzondere verhalen van twee bijzondere kerken. Met toch (net aan) verschillende geloven.

[popup:vakdag31035.jpg:(thumbnail):Op de teruge4g, echte koeien, en zo maar over straat!:left:1]]
Op de terugweg naar mijn vakantiehuis zie ik koeien op de weg. Met moeite weet ik mijn camera van de achterbank uit de tas te halen. Nog op tijd maak ik deze foto. Dit is pas vakantie! Wachten op de boer die, van geen kwaad bewust, gewoon zijn werk aan t doen is. Heerlijk zo rustig.

Geen reacties

Weekje vakantie - Rondje Stapelmoor - Weener

Dinsdag 24 Augustus 2010 at 6:17 pm

De tweede dag ben ik weer een dagje door de regio gereisd. Dit keer een grote ronde door Stapelmoor(heide) en Weener. Natuurlijk ook weer een bak met foto's gemaakt met mijn nieuwste camera. Het valt niet mee om zo een nieuwe camera goed te leren kennen. De camera kan zo veel dat ik nu ook de beperkingen van mijn glas tegenkom.

Kerkje achterkant
Kerkje voorkant
ANWB-bordje??? In het Duits?
Gelukkig zie je hier niets van, omdat ik al heel veel foto's heb die goed lukken. Zoals dit oudste kerkje.
Heel leuk zo een oudste kerkje. Twee mensen zijn met de tuin bezig en groetten mij vriendelijk. Ik loop, fotograferend, om het kerkje heen. In mijn slechte duits vraag ik of t kerkje open is, of gaat. En ja, het kan open. Dan moet je even naar daar lopen. Daar woont de koster, of in het schooltje er achter. Het is een hele mooie kerk van binnen. Dus toe maar.

Ik denk "duurt te lang" en bedank voor de vriendelijke boodschap. Maar wel heel opvallend hoe open en aardig hier men antwoord geeft.

Kerk in Weener
Ander bordje
Typische kleuren met rood en grijs
Alle lenzen uitproberen
Ruimte voor een koor
Prachtig plafond
Met een typische bouw
Een mooie kerk in Weener. De dorpjes hier zijn niet heel groot. Maar goed onderhouden. De rust die alles uitstraalt is heerlijk. Maar hoe kun je je zelf hier onderhouden. Waar werkt iedereen? Waar zou ik kunnen werken? Zo mooi is t hier wel.

Leuke details
Zoals dit poortje
Deze kant vindt je op de toeristenfolders
De kerk is uit verschillende tijden, denk ik
Zo maar een paar foto's die je op de toeristeninformatie ook ziet. Hoewel ik mijn poortje er mooier vind uitzien. Natuurlijk is dat zo!

Bijzonder, het kerkhof is iets verderop
Met ene losse kerktoren, net in restauratie
De begraafplaats is wel bijzonder. En dan die losse toren. Waar is de bijbehorende kerk gebleven?

Terug langs de kerk zie je oude delen
Deze deur lijkt op die andere
De pastorie met school
Een prachtig gebouw
Prachtige gebouwen. In allemaal dezelfde typische rood gekleurde baksteen. Pas als je een huis in een andere kleur ziet dan is t raar. Of t is gepleisterd. Maar de meeste huizen zijn in de kleur baksteen. En dan een heel dorp hè! Erg bijzonder.

Geen reacties

Weekje vakantie - Bij het begin van de Dollart

Maandag 23 Augustus 2010 at 4:54 pm

Dit zijn mijn dagelijkse belevenissen tijdens een weekje vakantie. Het was niet heel goed weer, maar daar merk je in een auto niets van. Hier de haven van Ditzum. Maar een paar foto's. Daarna ging t regenen en ben ik het stuk schierland van het Dollartgebied rondgereden.
Pontje richting Embden
De haven
Brug en sluisje naar de rivier
Mooi stukje gras
Hoge waterkering af te sluiten met schotten
Viswijf
Duits en Nederlands - al vanaf 1752
Vissersschepen
Een kerk en een molen - pittoresk dorpje
De foto's vertellen het deel van het dorp zelf al. Ik heb er nog een harinkje gegeten. Niet zoals wij ze in Nederland kennen. Soort van gezuurd en ook weer niet echt rolmops-gezuurd. Want die hadden ze ook. Maar wel lekker.

De rest van de reis ging met regen gepaard. Een heel klein stukje zelfs met storm en een wolkbreuk. Maar prachtig om te zien. Helaas zien beregende autoruiten er niet leuk genoeg uit. :-)

Geen reacties

Weekje vakantie - fijn barbecueën

Zondag 22 Augustus 2010 at 4:42 pm

Ik ben een weekje op vakantie geweest. Bij mijn zus in de buurt. Omdat er nogal wat afstand is te overbruggen moest ook een grote tas speelgoed mee voor de kinderen. Kijk en geniet mee!
Lekker spelen met je actionmanspullen
Wat zeg je dan? Dank je wel tante
Wat is er nog meer???
Ha, lekker, eten
Gamba's en vuurspiezen
Klein stukje koe, entrocôte
Mooi rood van binnen
Blèhhh!

Oh ja, nu ik toch onderweg ben kan ik mooi dat grote stuk vlees op de barbecue leggen. Van mijn heerlijke knuffelkoeien van Piet van der Berg. En heerlijk dat t was! Heerlijk genieten hoe de jongens met hun nieuwe speelgoed spelen. En wij vervolgens lekker genieten van het eten van de barbecu.

Geen reacties

Chaos op de snelweg

Woensdag 18 Augustus 2010 at 9:06 pm

Wat een trieste bedoening. Tien auto's tegen elkaar. Het werd helaas ook een zooitje in de afhandeling van de achterliggende file.
terug naar de afrit
iedereen heel gehaast tussen vrachtwagens door
File de verkeerde kant op
Aan de overkant gaan ze dezelfde kant op
Hee, vrachtwagen, wat een raar gezicht
Toch weer omdraaien
Alles afgekruist en rijkswaterstaat controleert
Raar om onder een rood kruis te rijden
Wel oog voor de mooie kilometerstand

Het was een heel raar gezicht om zo de auto's de verkeerde kant op te zien rijden. Vervolgens werd het echt een zooitje toen we weer moesten keren. Volgens mij was de hele ervaren agent die er bij was woest op de verkeersregelaars. Ik behaalde nog wel een mooie kilometerstand. Maar dat valt weg tegen het trieste verhaal dat een van de bestuurders uit de auto is geslingerd en is overleden.Geen reacties

Logee komt gezellig binnen kijken

Dinsdag 17 Augustus 2010 at 7:05 pm

Ik heb een logee in mijn tuin. Al maanden. Vannacht, voor t slapen gaan is ie stiekum toch binnen geslopen. Logee onder glas
Vanmorgen struikelde ik bijna over mijn tuingenoot. Eerst maar eens vastgezet onder glas.
Goed op de foto proberen te krijgen Daarna buiten gezet. Verder wonen waar je thuishoort.
Op straatWat is ie mooi groot geworden hè?
Lekker dikke padGeen reacties

Weekje weg - alweer thuis bij Varend corso

Zondag 01 Augustus 2010 at 5:02 pm

 Nog in de roes van een week vakantie moet de fotoreeks toch door. Ik bedenk mij dat het Varend corso is. Het lijkt aardig weer, al is er regen voorspeld. Even de buienradar afgewacht. En zoals altijd, op t laatste moment vertrekken. Met mijn mazzel kon ik toch dichtbij het water parkeren.

Die kant gaat t op De optocht begint zo Engels?
Ik heb heel veel foto's gemaakt. Dat is vooral om goed te oefenen.

Jeehee Sex Oh allemaal versies Herman Brood Wel rock en roll die schilderijen in t water
Met deze nieuwe camera zie ik al snel onscherpe foto's. Van veel foto's ben ik ontevreden ben over de bewegingsonscherpte. Boten bewegen en ik ben niet snel genoeg.

Spiegeltje spiegeltje Vogel in de jungle Verstopt
Of ik ken de camera nog niet goed genoeg. Misschien dat t met dit varende corso beter gaat. 

Flamingo's op een zeilende praam Een van de vele koren Alfred Kwak
Daarom heb ik mij niet ingehouden.

Een zeilert Kleine boot met Nils Nils vliegt voor de boot uit
Uiteindelijk heb ik 227 foto's gemaakt. Het valt niet mee om daar een keuze uit te maken.

Vliegend varkentje Wat een ui Kijk ook naar de hefbrug
Over het programma van het corso kan ik verder ook niet veel vertellen. Het thema was iets met vreemde vogels.

Percussieboot Van de prijscategorien heb ik niets begrepen Maar mooi hebben ze de 3e prijs
Er deden veertig boten mee.

Op kleine slootjes heb je geen groot materiaal nodig Dapper om met een dodo te komen En stoere voortrekking door die loopvogels
Alle boten zijn op de foto gekomen. 

Deze vogel kon bijna vliegen Alleen snap ik de relatie met Grace Jones niet zo Die vogel keek mij heel raar aan
Ook in deze reeks heb ik geprobeerd alle boten te laten zien.

Een koor Haringboot Verrek d'r zit een vent onder
Ik denk dat dat aardig is gelukt.

Ook voldoende kleine bootjes De westlandse kraanvogel Een of andere opera
Toch heb ik het dus bij 80 foto's gehouden

Met een watersalamander De zangeres begint net haar aria Da's een rare vogel

Zo zonder zon ging ie best snel Hele vreemde vogels Wel mooie bloemen

Weer een zeiler En een koor Oranjevogel

Uit een tuincentrum? Mooi paars De reddingsbrigade

Een vuurvogel Maar met welk sprookjespaar? Ha, die weet ik

Allemaal Michael Jackson Zelfs in bloemmotief Weer een kleine boot

Nog een Origamivogels Best vreemd

Weer een kleine sleper Ik schrik er van Maar een prachtig portret

Ook de groente ontbreekt niet Prachtig opgestapeld Deze mensen pikken een graantje mee van de vaartocht

Snelle vogels In vogelvlucht met de helicopterboot En een goed corso heeft een technische dienst

Vogels aan de paal Even bijkomen met een pijpje Ja, t past net met de sloep

Meer reddingsbrigade Een koortje Populaire zanger die ik niet herkende

Pinokkio Bijpassend blauw shirt Vreemde combinatie, Cactus met

Cactus met kolen, en die bewoog ook nog En weer een orkestje Paashaas

Koortje Prachtige kas, goed voor een eerste prijs Alles rood in de kas

Het laatste orkest En thema voor volgende keer

Het uitzoeken van zoveel foto's, van de vakantie en van het varend corso was best wat werk. Vandaar dat ik achterliep. Ik hoop nu wat kortere stukjes te gaan plaatsen.Geen reacties