Brand vrije school Schansbos

Zaterdag 29 December 2007 at 1:19 pm

Internet is toch een mooi communicatiemiddel. Niet zo mooi was de boodschap. In de wijk Meerzicht zou de school aan het Schansbos in brand staan. Ik was net thuis van een etentje in Den Haag en kon nu gelijk weer weg. Gelukkig was een nuchtere chauffeur beschikbaar en waren we vlot bij de school. Ik heb een heleboel foto's gemaakt. Hier een selectie.

De volgende dag ben ik nog even teruggegaan. De slopers hadden alles omgetrokken zodat het gebouw verder geen gevaar meer oplevert. Onderaan een overzicht van de ravage. 

Eerste aanblik
Achterste lokalen, rechts staan huizen
De voorkant van de school
Heel veel fotografen
Langzaam vult de straat zich met kijkers
Twee lokalen zijn al uitgebrand
De kozijnen en het dak zijn bijna verteerd door het vuur
De vlammen komen soms tot grote hoogte
De hoogwerker richt zich op de binnenkant van de school
Alleen de stenen muur blijft nog staan
Een brandweerman gluurt even naar binnen
Dan vat ook het derde lokaal vlam
De stralen water worden verplaatst om de hitte in bedwang te houden
De televisie maakt een reportage
Het derde lokaal wordt vanaf de zijkant geblust
Twee brandweerlieden zetten een waterscherm op de hoek van de school
De fotograaf van de vorige foto laat zijn resultaten zien
Een lokaal is echt ontzettend snel weg
Aan de voorkant zijn de lokalen ook weggebrand
De laatste hoek van het gebouw vatte ook vlam

Het publiek werd steeds verder op afstand gezet door de politie. Het zag er naar uit dat ook die laatste hoek verloren zou gaan. In twee uur tijd een hele school afgebrand. Het ziet er verschrikkelijk triest uit. De zoveelste school in Meerzicht.
Achter de school liggen nog diverse huizen. De mensen daar zijn geêvacueerd, las ik later. Zo'n beetje alle media hebben inmiddels wel berichten van deze brand: Nu.nl, Fok, Ad.nl, Disctrict8.net.

Vanaf ongeveer dezelfde plek als tijdens de brand
De laatste hoek is ook verloren gegaan
Dit was de ingang van de school
Van deze lokalen is ook niet veel meer over
De andere hoek
Details van de ingang (1)
Details van de ingang (2), als je goed kijkt zie je een straaltje water
De zijkant van de school
Zou de boom het overleven?
De achterkant, je staat hier bij het tuinhek van de achterliggende huizen
De puinhopen waren omgeven met hekken. Uit een lokaal kwam nog een pluimpje rook. De geur van rook hing over het hele terrein. Een tiental mensen liepen rond om te kijken. De stilte was indrukwekkend.

Geen reacties

Glazen huis in Den Haag

Zaterdag 22 December 2007 at 1:38 pm

Het glazen huis van 3FM staat in Den Haag. Eigenlijk zit mijn agenda heel vol. De boodschappen moeten uit de schappen gesleurd. Maar water in de rest van de wereld is ook heel belangrijk. Hier wat foto's.

Op weg, mistig en koud
Michiel Veenstra luistert naar het nieuws
Het nieuws wordt gelezen door een gast en Fleur Wallenburg
Gerard Ekdom is constant aan de telefoon
Langs de passage op weg naar de kroeg
Rob Stenders heeft radiodienst
Het glazen huis met de kijkers
Birgit Schuurman blijft een nachtje slapen
Zo zie je het huis live en op de televisieuitzending
Begroet door een lantaarnpaal met geklede hoed
Het was heerlijk koud. Gelukkig stond er niet veel wind want de wind die er was zorgde al voor bevroren ledematen.

Geen reacties

Winterzon

Zondag 16 December 2007 at 4:13 pm

Koud, net aan 2°C, bijna windstil en volop zon. Dit is dus een prachtige dag om een fietstochtje te maken.

Uitzicht op de kerktoren van het volgende dorp
Mooie verdwijnpunten voor een tekening in perspectief
Een fijn zonnetje maar ook wel koud

Toch is 2°C best koud. Mijn neus was al snel een stuk frisser. Goed om daarna weer lekker thuis op te warmen.

Eén reactie

Jan-Jaap van der Wal - Oudejaarsconference

Zondag 16 December 2007 at 01:56 am

Jan-Jaap van der Wal mag dit jaar op de televisie de oudejaarsconference vertolken. Daarvoor toert hij al een paar maanden door Nederland en deed vandaag ook ons dorp aan. Deze avond twee keer een uitverkocht theater, althans de eerste keer dan. De tweede keer was ik niet binnen, maar gezien het aantal mensen dat om tien uur binnenstroomde zou ik dat wel verwachten.

Iedere cabaretier maakt een grap over dit dorp. Dat begint al aardig standaard te worden hier. Het is ook erg makkelijk omdat Zoetermeer een groeistad was en op sommige punten de creativiteit in het ontwerp van de stad niet altijd even goed te herkennen is. Dus Jan-Jaap maakte deze grap ook, je loopt hier 100 meter vandaan en... Affijn, ik ben benieuwd hoe de lokaliteit op de televisie wordt gebracht. Zeker omdat even later de naam van een nieuwe stadswijk aan de beurt kwam. " Zoetermeerse wijken hebben ook aparte namen maar in ..." en hij vervolgde met het voorlezen van een brief.

Het is lastig om een oudejaarsconference te maken. Je moet actueel zijn, het gevoel van een heel jaar vertolken, ernst, grap of kwinkslag zo mixen dat daar een onderhoudende avondvullende show uitkomt. Ik wil ook niet nu alles verklappen. Ik ben eigenlijk zeer benieuwd naar het eindresultaat, op de avond zelf. Maar ik ben die avond niet thuis en zal in het gasthuis misschien niet de kans krijgen de show te volgen. Ik weet nog niet of ik dat een gemis zal gaan vinden.

De uitleg over conferences van Jan-Jaap begint over de, herkenbare, moeilijke taak van de oudejaarsconference. "Tegenwoordig ben je zo bereikbaar, krijg je zoveel informatie. " Wim Kan hoorde nooit iets, maar ik krijg mail, telefoon, ..." en zo ging hij verder. Hij had zijn conference al af en toen gebeurde..., hij kon weer opnieuw beginnen. Ja, goed uitgelegd, grap gemaakt, balans geduid.
De boodschap die mij bereikte was dat maar een klein aantal mensen klagen in de samenleving, dat het nieuws extremiteiten brengt, dat iedereen tegenwoordig veel prikkels ontvangt, dat daardoor het nieuws alleen extremiteiten kan vertellen, dat de populistische politici reageren op dat kleine aantal klagers en dat die eigenlijk gewoon weer moeten leren van de opkomende zon te genieten, dat... Daarna was ik het kwijt.

Ik heb niet mee gekregen wat nu de eindejaarsboodschap is. Jan-Jaap doet zelf waar ie over vertelt en over klaagt. Anderhalf uur lang ben ik suf geluld over de toestand in de wereld, in Nederland en om ons heen. Op hetzelfde niveau van intensiteit alsof alles even erg of even leuk of even belangrijk is. Het tempo in het verhaal is afzien. Je moet conditie hebben, een geoefende cabaretierkijker zijn om alles mee te krijgen. De conference bevat veel kwinkslagen, de pointe is niet altijd even duidelijk maar vooral de nuance is aan mij voorbij gegaan. Precies zoals Jan-Jaap vertelt over de extremen die in het nieuws komen, het gemiddelde valt niet meer op. Ondanks dat er helemaal niets mis is met zijn technieken om vaart en rust goed af te wisselen.

Aan het einde werd voor de eerste keer echt geklapt. Mijn medebezoeker naast me schrok wakker, voor ons ging men staan. 'Gelukkig, ik mag staan, de benen strekken en zo naar buiten.' dacht ik nog. Terwijl ik met de vorige show BSUR verbijstert naar buiten liep was ik nu blij om mijn benen te strekken. Morgen wordt zon verwacht, goed om van te genieten en in het westen is de neergaande zon makkelijker te volgen. Misschien kan ik daarvan een mooie foto van maken en een frisse neus halen.

Ik hoop ook op een zonnetje met nieuwjaar.

Geen reacties

Kaarsjesavond

Dinsdag 11 December 2007 at 10:43 pm

Sfeervol kasteel Kaarsjesavond in de dorpsstraat. Heel druk, je vervoermiddel bijna niet te parkeren. Wel goed kwijt te raken als je met de fiets bent. Op weg naar het eerste raam.
Trap met kaarsen voor een mooi effectEen heeft zelfs de trap van kaarsen voorzien. Een heel mooi effect.
Volledig ingerichte etalageVooral de volledig ingerichte etalages doen het goed. Niet gewoon een paar theelichten maar met boom en thema.
Bewegend bidprentje zorgt voor voldoende aandachtEen bakker had iets minder plek. Maar trok met dit bewegende bidprentje toch heel veel bekijks.
Met een mooie boom en een paar rode sjaals kom je een heel eindOf je hebt helemaal geen etalage, geen vensterbank om iets op te zetten. Dan doet een mooie boom en een kledingcollectie met rode sjaals het ook goed.
Hoi, wie ben jij?Deze beeldengroep was onderdeel van een grotere etalage. Ze keken elkaar echter zo mooi aan.
Sfeerverlichting in de DorpsstraatDruk in de straat. Met sfeerverlichting en vlak voor het punch-uitdeelpunt.
Sfeervol verlichte winkelNiet echt een etalage? Dan doe je toch gewoon de hele winkel van sfeerkaarsen voorzien. Jammer van het A4-tje op de ruit. Gelukkig valt 't op de foto niet zo op dat ze je 30% korting aanbieden.
Kijk mam, een treintje!Een paar kaarsen, een sneeuwpop en een bewegend treintje.  Een kinderhand is gauw gevuld. Ze wilden dit allemaal even bekijken.
Pieterse verlicht alle ramenPieterse heeft zulke mooie ruiten dat daarachter allemaal kaarsjes passen. Een prachtige uitstraling in heel de straat. Jammer dat 't hier dan ook een beetje ophield. Een mooi keerpunt.
Brood als kaarsenstandaardDe laatste bakker heeft restanten brood bewaard om ludiek kaarsen in te steken. Ook zijn een paar beren uitgenodigd om wat brood te smeren.
Broodjes smerende berenOp ooghoogte, voor kinderen dat dan wel, was het bijbehorende liedje opgehangen. Ik was op weg terug en 't was al wat later. Geen kind meer te horen.

Eén reactie