Lekker weer

Vrijdag 26 Augustus 2005 at 12:22 am

Een dikke donder, en nog een en nog een. Een hoop geraas. Regen! Hier en nu nog verwelkomt door mij. Nat hè Mijn druiven kunnen wel wat water gebruiken. Bovendien wordt het komende week volgens de KNMI weersvoorspelling heerlijk warm. Maar elders in Europa hebben ze wel weer genoeg water gehad of toch nog te weinig.  Het kan raar lopen, dat water.

Eén reactie

Weekend en weer thuis

Zondag 21 Augustus 2005 at 4:37 pm

Vanuit Friesland ben ik zaterdag weer naar huis gegaan. Eerst langs mijn ouders die in Elsloo stonden. Dat was tenslotte maar een kleine driekwartier ver. Pa en Ma voor hun caravan
Daarna twee uur naar huis. Ik hoop dat ik daarbij geen flitsers ben tegengekomen. Af en toe ging ik iemand inhalen en bleek ik best hard te rijden. De nieuwe auto is wel lekker stil.

Thuis bleek dat de tuin ook heeft genoten van het warme weer. Het onkruid staat lekker hoog. 
Wow wat een bramenDe bramen zien er verschrikkelijk goed uit. Het lijkt ook erg veel. Ze moeten snel geplukt worden. Dat dus op zondag maar gedaan. Het plukken van de bramen koste maar een uur.
Zoveel al lekker paarsZe zien er écht goed uit. Het zijn ook ontzettend veel bramen. Ik vries ze in, zodat ik er later jam of bramensap van kan maken. Dat laatste voor over de pudding of in de yoghurt.

Tussen het schrijven door even de bramen in zakjes gedaan en gewogen. Ik heb twee kilo bramen geplukt en 50 gram blauwe bessen. Dat wordt een heerlijk dessert met de kerst.
Hoop druivenDe druiven hebben ook hun best gedaan. Er hangen er veel trossen. Misschien volgend jaar het aantal trossen beperken zodat iedere tros erg groot kan worden.  Nog maar wat overbodige takken weggeknipt. Dan krijgen de trossen meer kans.
Sommige kleuren al blauwKijk er eens. Sommige druiven kleuren al blauw. Dat wordt smullen. Alleen zo veel druiven, wat zal ik er mee doen?

Als laatste ben ik nog maar twee uur onkruid aan het ruimen geweest. Het ziet er nu weer aardig uit. Dit vervelende heggewinde is weer een zo goed en zo kwaad als het kan verwijderd. Morgen eens kijken of er nog plantjes zijn om in te graven.
Drie reacties

Laatste maaltijd in Friesland

Vrijdag 19 Augustus 2005 at 7:06 pm

Vandaag de laatste dag in Friesland. Ik werd niet wakker gemaakt en zomaar vanzelf halftien op. Heerlijk ontbeten met aarbeien. Natuurlijk weer geen wind vandaag. Bovendien wordt er regen, onweer, hagel en storm verwacht.
Waterpoort SneekDus maar weer een toeristische route door Sneek gedaan. Uiteraad heb je daar de Waterpoort van Sneek. Diverse keren eerder al op plaatjes gezien. Vooral bekend van de kaartspellen. Nu eindelijk zelf op de gezet. Al kom ik al jaren in Sneek en herken ik het niet meer als een bezienswaardigheid.
Pybe neemt fotoOok Pybe neemt foto's van de Waterpoort. Wij zitten al boven en wachten geduldig af tot hij klaar is. Uiteindelijk blijkt hij vier foto's genomen te hebben. Vandaar dat we zo lang zitten te wachten! Gelukkig is het te warm om echt te klagen. Onder de poort is er schaduw. Zesentwintig graden is echt genoeg om rustig aan te doen.
Wim wacht afDat doet Wim dan ook. Hij blijft rustig zitten totdat ik de doorkijk van de waterpoort op de foto heb gezet.
Stadhuis SneekVervolgens lopen we door naar het stadhuis. Als echte toeristen staan we naast een stel Australiers foto's te nemen. Vijf of zes toeristen op een rij met vier camera's. De lokale bevolking negeert het allemaal maar. Zij zijn het waarschijnlijk gewend.
KleinzandNa het stadhuis naar het Kleinzand gelopen. Een straat in Sneek waar allemaal herenhuizen staan. Geen van die huizen konden op de foto. De zon stond verkeerd. Ik had dan in de zon moeten lopen en naar de zon toe moeten fotograferen. Een van de twee was me teveel.
St. MartinuskerkWe zijn doorgelopen, over de Harinxmabrug naar de St. Martinuskerk. Die brug was een mooi staaltje ouderwets vakmanschap. Alle stalen onderdelen aan elkaar geklonken. De kerk was aan de buitenkant ook in tegenlicht, dus schoot dat niet op. Dus alleen een paar foto's van de binnenkant. Wat mij vooral op viel was het kleedje op het altaar. Een mooi paars patroon. Dat had ook wel iets geweest voor op mijn tafel.
Altaar St. MartinuskerkZelfs in het centrale gedeelte achter het grote altaar was eenzelfde kleedje te zien. Helaas verder niemand in de kerk om een kopie van het patroon te vragen. Het blijft verbazingwekkend hoe leeg een kerk is.
Aan de slagAls eerste hebben we 's morgens een douchekop en mengkraan cadeau gegeven aan Wim. Die hebben we 's middags gemonteerd. De bevestiging van de stang van de douchekop was boven het tegelwerk. Natuurlijk maak je dat even waterpas. Dus moest er een klein tussenstukje gezaagd worden.
Douche is klaar!Kijk een mooie nieuwe mengkraan! Hebben wij ook weer plezier van als we volgende keer een weekje blijven.
Eten!Als laatste het . De laatste restjes op de klaargemaakt. Dat is extra lekker en geeft nog het vakantiegevoel. Ondanks dat het er buiten dreigend uitziet.

Het eten was weer lekker. Ondanks weinig wind was het ook een erg gezellige week.

Eén reactie

Donderdag in Friesland

Donderdag 18 Augustus 2005 at 10:34 pm

Vandaag een relatief rustige dag. Wel weer gewekt, maar dat mag ook wel om kwart over tien. Toch ga ik om dezelfde tijd in mijn bed liggen.
Waag in LeeuwardenWe besluiten deze ochtend niet te gaan zeilen. Weinig tot geen wind geeft een reden om niet te gaan. Je wil je echt niet laten bruinbakken op een windstil watertje. Dus gaan we naar Leeuwarden. Even wat inkopen gedaan, op een terras gezeten en geluncht. Op de staat de waag van Leeuwarden, daar keken we de hele tijd op uit vanaf het terras.
MartinikerkVervolgens doorgereden naar Franeker. Die hele oude huizen zien er nog prachtig uit. Franeker is zelfs universiteitsstad geweest! Een universiteit in de theologie. Er kwamen zelfs studenten uit Hongarije en Transsylvanie.
Martinikerk van binnenIn de kerk kwamen we daar achter. In het andere pad stond een kransje met een hongaarse vlag. Daar waren onder de grafsteen drie Hongaarse studenten begraven.
Martinikerk van binnen (2)Normaal begraaft men alleen adellieden in de kerk. Maar Hongaarse studenten waren blijkbaar zo bijzonder dat ze in de kerk begraven mochten worden.
Het licht in de kerk was bijzonder mooi. Het was er ook lekker koel, want vandaag was een dag van 25 graden.
Stadhuis FranekerToch zijn we weer naar buiten gegaan. Iets verderop stond het stadhuis van Franeker. Van binnen was de trouwzaal nog bekleed met goudleer. Dit is leer, in de lengte vastgeplakt met vislijm. Vervolgens belegd met zilver en daarna ging er vernis overheen. Dit gaf het geheel een gouden glans. De mooie tekeningen zijn er daarna opgemaakt. Je moet het maar gaan zien.
Eise Eisinga PlanetariumAls je er dan toch bent dan zie je er schuin tegenover het Eise Eisinga planetarium staan. Eise was een wolkammer. In zijn vrije tijd heeft hij in 1774 in het woonkamerplafond een planetarium gebouwd. Om de mensen te leren dat de aarde om de zon draait en niet andersom. Eise begon op zijn dertigste en was met zevenendertig klaar met bouwen. Hij leefde tot zijn 83e! Hij heeft er vast lang plezier van gehad.

De rest van het verhaal moet je daar maar aanhoren. Leuk verteld, prachtig (bewegend) plafond.
Ballon boven YsbrechtumNa de rondreis zijn we bij Evelyn gaan . Heerlijk driegangendiner met lekkere witte wijn. Vlak voor het eten kwam er een ballon overdrijven. Ook dan is een handig. Je kunt een foto nemen en vervolgens inzoomen om goed te lezen wat er op de ballon staat.

Twee reacties

Woensdag in Friesland

Woensdag 17 Augustus 2005 at 10:04 pm

Vandaag weer onvrijwillig vroeg wakker gemaakt. Maar vandaag gaat het dan eindelijk gebeuren! Er wordt gezeild! We gaan in Earnewald. Een stukje rijden naar de verhuurder, boot opgehaald en een paar uur op het water doorbrengen.

De zeilbootPybe is de gaan betalen. Wim vast aan het werk om de boot 'uit te pakken'. Er was niet veel wind. Goed genoeg voor een rondje Princenhof, De Alde Feanen.
Zeehond in zoet waterBij het voorbijvaren van het dorp Earnewald kwamen we een zeehond tegen. Gelukkig bleef deze zeehond er stil zitten. Ik heb er een mooie van kunnen maken, ondanks dat we toch aardig dicht langs vaarden.
Kapitein PybeIedereen een kans om een keertje aan het roer te zitten. Eerst heeft Pybe met de minste wind de boot naar ruimer water gedobberd.
Ik in actieOndertussen moet af en toe wel zeil verplaatst worden naar de ene of de andere kant. Helaas was deze boot iets minder mooi dan we gewend zijn. De fokkeschoot bleef nog wel eens hangen. Je kan dus trekken tot je een ons weegt maar de fok gaat echt niet over. Beter dat het dan ook niet heel erg hard waait.
Kapitein WimEindelijk op groter water, laat Pybe het afweten. Zoals gebruikelijk heeft Wim pijn in zijn vinger bij het detecteren van een camera. Het laat echter wel ongeveer zien hoe Wim in actie is het roer. Niet dat er veel actie nodig was. Want de wind bleef zwak.
Kapitein MaxUiteindelijk moest ik er ook aan geloven. Ik had het de hele middag kunnen afhouden. Actie, bah! Dan maar proberen leuk op de foto te komen. Dat valt nog niet mee als de fotograaf de camera niet goed kent. Deze is prima gelukt. Helaas liet ik daarna de boot wel twee keer aan de grond lopen. Normaal red je het opkruisen van een slootje wel in Friesland. Maar vandaag en hier niet. Beter dat het niet zo hard waait!
Boot (links)Op de weg terug langs de benzineman en bij een terras. Het terras heeft de eerste prioriteit en we hebben daar een lekker wit biertje genuttigd. Het was wel ontzettend druk in het kanaaltje en ook op het terras. De boot ligt links. Het duurde even voordat de foto genomen kon worden.
FooooooodHet was vandaag wel prachtig weer. Zo mooi dat we besloten te gaan barbecueen. Evelyn uitgenodigd mee te eten. Op woensdag is het namelijk fietsdag voor Evelyn en Wim. Dus ging Pybe ook mee. Ik heb ondertussen de spiezen klaargemaakt, kruidenboter gemaakt, barbecue schoongemaakt en alles zover klaargemaakt dat hun bij terugkomst gelijk konden .
TafelgenotenUiteraard was het erg gezellig aan tafel. Dat herken je als vaste lezer wel aan de barbecue. Alleen vandaag geen after-vuurtje. Te lui om het hout te zagen en in de te doen.
Gezellig samenGezellig nog even samen op de foto. Een prima vakantie. Zeker na een dagje zeilen!
Nog nabrowsend over het internet de van vandaag gelezen. Briljant!

Eén reactie

Tweede dag Friesland

Dinsdag 16 Augustus 2005 at 9:14 pm

Vanmorgen lekker vroeg opgestaan om op tijd aan het te beginnen. Niet uit vrije wil overigens, maar dat doet er op een vakantie niet toe.

Eerste poging boswandelingDe wind was zo weinig vandaag dat we het zeilen uitstelden tot morgen. De verhuurder was daar minder blij mee, maar dan had ie maar een vak moeten leren. Dus eerst een boswandeling. Het bos viel wat tegen. Behoorlijk waterig en vol muggen. De foto is van de terugweg, gevlucht naar de auto.
Uitzicht OudemirdumerklifJe vergeet wel eens dat Friesland vroeger omringd werd door zee. Het resultaat is dat aan de zuiderzeekant: kliffen zijn van keileem. Dit levert mooie uitzichtpunten op. Als eerste bij de Oudemirdumerklif gaan kijken. Prachtig uitzicht. Het weer was errug goed, zodat we de electriciteitscentrale van Lelystad en zelfs Enkhuizen konden zien.
Grote boom voor grote jongensVervolgens een stukje verder gereden naar weer een uitzichtpunt. Hier was ook een zwemplek en een restaurant. Daar een lekkere pannekoek genuttigd. Daarna het Rijsterbos in gelopen. Oorspronkelijk maakte dit bos deel uit van een landgoed, aan het eind van de 17e eeuw (de Gouden Eeuw) aangelegd door de Amsterdamse regent Hiob de Wildt. Alleen het bos is in stand gebleven. Het slot is in 1930 afgebroken. Het Rijsterbos in is bezit het beheer van It Fryske Gea.
Dit stuk ga ik omhoogIn zo'n bos staan grote bomen voor grote jongens met grote dromen. Maar jongens blijven jongens en die willen die boom in. Op de eerste is te zien dat zo'n boom best groot is. Je moet ook best een eind omhoog.
Waar heb je anders (lange) vrienden voorGelukkig ben je dan met een paar en zijn er die je omhoog willen helpen. Er is ook bewijs dat de klimmer hoog in de boom zit. Alleen zijn die foto's niet heel mooi en zijn er genoeg foto's voor vandaag.
Boven geweest, nu weer terugUiteindelijk zal je ook een keer terug naar beneden moeten. Via dezelfde tak omlaag. Zonder shirt en met korte broek is dat toch minder prettig.
Alleen nog loslatenZo'n boom schuurt behoorlijk en dat wil je dan ook zo min mogelijk. Gelukkig wordt een eindpositie bereikt. Alleen nog loslaten. Zo hoog is het niet! En inderdaad viel dat wel weer mee.
Ook paarden in het koeienmuseumVervolgens zijn we naar het Koeienmuseum gereden. Ik realiseerde me wel dat dit klein zou zijn. Maar ik had toch minstens een stal met koeien verwacht.
Laag bij de grond eters.Als eerste zagen we een paard staan. Er waren er nog meer maar die stonden in het weiland. Gelukkig waren er ook wel drie koeien om te zien. Deze waren niet zo groot. Een bijzonder ras.
Grappige koeienverzamelingVervolgens naar binnen, de schuur in, gelopen. Daar bleek een hele verzameling koeienspullen te staan. Tussendoor teksten met wetenswaardigheiden over koeien. Aan de hand van een vragenlijst werd je de schuur doorgestuurd. Op zich wel aardig. Alleen had ik er iets meer van verwacht.
Zoals koeiendassen Als je koeiengek bent moet je hier zeker een keer naar toe. Ze hebben hier ook koeiendassen gespaard.

Ach, uiteindelijk wel een aantal dingen geleerd. Grappige dingen gezien. En een ervaring rijker. Een leuke bezienswaardigheid voor de kinderen.
Deze kreet hoor ik vakerWeer terug in de winkel van het museum kun je een aantal dingen kopen. Deze kreet hoor ik wel vaker. Alleen ken ik 'm vanuit mensen uit de achterhoek. Dan ook in hun dialect.
Stukje fietsen?Ik was wel klaar voor de dag na een boswandeling en een museumpje. Maar mijn vakantiegenoten gingen nog even een stukje 'fietsen'. Uiteraard heb je dan je klikfietsschoenen mee, waarbij trappers horen.
Is goed, maar eerst 'mijn' pedalenDie dus even overgezet. Lucht in de banden. En op weg. Bij terugkomst bleken de heren gemiddeld 31,9 km/u gefietst te hebben. Met een maximum van 37 km/u.
Ik was blij met mijn boek.

Geen reacties

Eerste dag Friesland

Maandag 15 Augustus 2005 at 9:20 pm

De eerste dag in Sneek, Friesland. Heerlijk een weekje er tussen uit. 's-Morgens lekker lang uitslapen. Gelukkig hebben we hier meerdere computers zodat die verslaving rustig door kan gaan. Zo kan ik 's-avonds ook nog een leuk logje kwijt.

Kerk in Sneek In de middag even boodschappen gedaan voor het . Snel door het centrum, lekker toeristisch een van de kerk. Geen idee hoe het ding heet, komt misschien later deze week nog.

Houten klokketorenNaast de kerk staat een houten klokketoren. Vast heel bijzonder. Ik zie het ding al jaren staan en dit is dan mijn eerste foto ervan. Misschien gaat het toch nog lukken, toerist in eigen land. Alleen weet je dan meestal ook iets over wat je ziet.

Afgebrande broerekerk in BolswardDat lukt in Bolsward al beter. In 1990 is deze kerk afgebrand. De kerk staat op de foto omdat we hier toevallig de auto hebben geparkeerd. Je ziet 'm rechtsonder nog net in beeld.
Kerk van binnenDe kerk ook even van binnen gefotografeerd. Voor het hek staand leek het niet zo spectaculair, maar nu op foto wordt het wel heel mooi. Hier kunnen ze nog iets moois van maken.

Stadhuis van opzijDan loop je even door zo'n stadje en zie je een aantal dingen. Hierbij het stadhuis van opzij. Geen fantastische foto, maar van de voorkant ging al helemaal niet. Eronder kun je wat te drinken kopen. Op de terugweg naar de auto wat thee gekocht. Maar echt een horeca gelegenheid lijkt het nog niet.
Bier van Us Heit Dan de plek waar we voor gingen. De bierbrouwerij in Bolsward. Om 16.00 uur begon de rondleiding. Wij kwamen kwart voor binnen lopen. Net op tijd voor een biertje vooraf.

Een leuke rondleiding gekregen van de bierbrouwer zelf. Naast bierbrouwen doen ze er ook stoken. Zoals je ziet, gaat de eerste whiskey op 29 oktober in de fles. Helaas is ie dan pas 3 jaar oud. Ik ga me zeker aanmelden voor de nieuwsbrief en zal een flesje bestellen. Ik ben zeer benieuwd naar de smaak. Het vat rook al goed.

Twee reacties

Auto gekocht

Zondag 14 Augustus 2005 at 2:58 pm

Jippie. Ik heb een nieuwe auto! Meer luxe en grote moterinhoud. Auto gekocht
Hij lijkt qua model erg veel op de vorige auto. Dit is ook een vectra. Een iets nieuwer type, andere versieringen buiten. Nu oppassen dat ik me aan de snelheid blijf houden. Hij gaat heel gauw heel hard.

Gelijk maar een lekker stukje mee rijden. Ik ga een weekje vakantie vieren, ver weg van hier, waar ze geen Nederlands praten. Tenminste, meer niet dan wel. Geen reacties

Weekendje voor 40 jaar

Vrijdag 12 Augustus 2005 at 12:03 am

Afgelopen weekend vierden we dat mijn ouders het al 40 jaar met elkaar uithouden getrouwd zijn.
Daarvoor zijn we met zijn allen gezellig in drie huisjes gekropen en hebben een weekendje feest gevierd.Het huisje
Die huisjes zien er best goed uit. Beetje laag van binnen. Maar mooi gelegen in een bosrijk park met aan ieder huisje water.
Kind één speelt
De kinderen laat je zichzelf vermaken met de meegenomen spelletjes. Voor de één is dat een computer. Andere kinderen spelen
Voor de andere is dat knax (of hoe je het ook schrijft). Ze worden er in ieder geval lekker stil van.

Stil kind
Mocht je kind niet stil zijn, wat wel eens gebeurt met neefjes. Dan heb je uiteraard Gaffertape meegenomen. Je plakt ze gewoon dicht. Mooi meer
's-Avonds loop je een rondje en je ziet gelijk dat ook in het midden van het park een meer ligt. Prachtig uitzicht. Maar leek ons wel druk. Het meer ligt in het centrum van het park en daar met een huisje heb je altijd last van iedereen die naar het zwembad of restaurant gaat. Gezellig vuurtje
Bij het boodschappen doen kwamen we openhaardblokken tegen. Die gaan natuurlijk mee! Gelijk lekker een gezellig tje gestookt.
Gezellig ontbijt's-Morgens met elkaar een boterhammetje gegeten. Daarna de hele dag in het zwembad gelegen. Ik vond dat minder prettig voor mijn en heb hiervan geen 's gemaakt.

Ook ´s-avonds geen foto's gemaakt. In de middag hadden we borrel in het eerste huisje en avondeten in het laatste huisje. Aangezien het zaterdag was aten we gezellig pannekoeken. Ik heb ze gebakken. Eerst zo'n 22 pannekoeken au naturel. Vervolgens nog zo'n 20 spek-, kaas- en spek&kaaspannekoeken.
En waarmee bak je zulke dingen ook alweer? In een pannekoekenkoekepan en komt daar dan een koekepannenpannekoek uit? Ik was het even kwijt.
Muiderslot
De volgende dag gingen de kinderen weer zwemmen. Opa en oma en moeders gingen mee. Ik niet, even mijn boek uitlezen. Voordat ik het wist was het één uur. Een respectabele tijd om op zondag aan je ontbijt te beginnen. Vlak na mijn ontbijt kwamen de eersten alweer terug en zijn we naar het Muiderslot vertrokken. Hoe kom je binnen
Binnen mag je daar geen foto's van maken. Maar van buiten natuurlijk wel. Als je probeert om de boten weg te denken dan kun je je nog een beetje voorstellen hoe dat vroégâh geweest moet zijn. Uitleg Muiderslot
Binnen krijg je iets van 6 of 7 kamers te zien. Helaas was het binnenplein bezet door een grote tribune. Zodat je niet echt een kasteelgevoel kreeg. De dame van de rondleiding vertelde wel erg leuke dingen. Aan de hand van voorwerpen en schilderijen werden een aantal spreekwoorden uitgelegd. Zoals in de luren leggen en heetgebakerd. Er was een boekje van te koop, helaas vergeten te kopen. Ansichtkaart
Eenmaal buiten hebben we een rondje om het kasteel gedaan. Daar was het mooi genoeg weer voor. Lekker hard waaien en droog. Het uitzicht van het kasteel lijkt dan net een ansichtkaart. Eigenlijk had ik die masten rechts dan even moeten 'wegpoetsen'. Feestelijk dessert
's-Avonds zijn we in een van de drie restaurants gaan . Vantevoren gereserveerd. We hebben in het buffetrestaurant gegeten. Kun je lekker zelf kiezen hoe vaak en hoe veel je wil. Mijn zwager heeft aan de manager aldaar gevraagd om een bijzonder dessert voor mijn ouders.
Dat plan je dan, maar blijkt het toch langer te duren dan verwacht. Dat kwam omdat ze dachten ijstaart te hebben, maar helaas. Toen hebben ze heel creatief uit een ander restaurant ijsbollen geleend, met twee glitterstaafjesvuurwerk. Zo krijg je toch nog een feestelijk dessert. Daar gaat het tenslotte om. Genieten
We konden er allemaal heerlijk van genieten.
Op maandag hebben we de huisjes weer uitgeruimd. Zelf was ik snel klaar. Maar ja, ik hoef maar voor één persoon in te pakken. Met kinderen is dat toch iets anders.
Na het inpakken van de auto's, hebben we ze weer op het grote parkeerterrein gezet en zijn we nog vier uurtjes naar het zwemparadijs gegaan. Wat worden kinderen daar toch heerlijk rustig van!
Zo was de terugreis weer goed te doen.

Geen reacties

Rood oog

Woensdag 03 Augustus 2005 at 2:06 pm

Rode ogen reductie krijgt ineens een hele andere betekenis. Rood Oog
Het leek net een kras of een beetje zand in mijn oog. Normaal duurt dat een dag. Nu wat langer. Beetje jammer.

Eén reactie