Gekleurd

Zondag 28 November 2004 at 9:33 pm

Het is opvallend hoe graag mensen zich laten kleuren. Je verzint een leuk thema en laat een paar schilders komen. Je zet zelf wat muziekjes op.
Je nodigt een berg mensen uit. En je krijgt een geweldig . Het leukste is, dat die mensen het ook allemaal leuk vinden om te ondergaan.
Dat ze plezier hebben kun je bij de rest van de 's zien. Nu alleen een paar kunstwerkjes.
De rest kun je zelf gaan bekijken.
Het was wel weer geweldig gezellig.

Geen reacties

Lost

Donderdag 25 November 2004 at 01:35 am

Hoe kijk je naar een nieuwe ? Mijn collega begon vanmorgen dat hij gekeken had en het verwarrend vond dat je af en toe leerde uit flashbacks hoe de karakters in t verleden waren.
Ik was ingesteld op een serie over een vliegtuigcrash op een verlaten eiland. Een soap waarmee weer standaarddingen gebeuren. Net als bij en dat vind ik nix.

Alleen... is anders. De eerste aflevering vind ik ontzettend donker. Spookachtig, schrikwekkend en meer een thriller dan een serie. Dat duurt zeker twee afleveringen. Maar oohh, wat spannend. Ik zit toch echt aan mijn stoel gekluisterd. Een leeg glas doet er even niet toe. Ik móet de volgende aflevering zien.

Langzaam aan ontwikkeld het verhaal zich aflevering na aflevering. Je ziet per alflevering de karakters verder verteld worden, verder ontwikkeld. Dit gaat soms met een flashback, soms met wat ze zelf vertellen. En dan nog, een flashback, dan denk jij dat je een stukje waarheid hebt gezien. Pas later blijkt dat je (letterlijk) op het 'verkeerde' been bent gezet. Misschien valt het je niet op én ik ga het niet verklappen maar sommige details zijn weer briljant. Net als in .

Want van die makers komt deze serie vandaan. Mijnheer J.J. Abrams is executive producer bij dit verhaal. Uiteraard kun je bij TvTome weer meer info vinden. Want ik vertel het je niet. En ik ga snel weer verder kijken. Góh, wat valt deze serie me mee, ondanks dat ik aan het begin, tijdens en na de eerste aflevering al wilde stoppen. Doorzetten met kijken! Ik vind het echt de moeite waard.

Geen reacties

Wim Rigter

Dinsdag 23 November 2004 at 10:45 pm

Wim Rigter is overleden. Ik volgende op bij Peter Belt regelmatig het verhaal over Wim's ziekte. Helaas heeft hij deze keer niet gewonnen. Ik vond Wim een fijn radiomaker. Ik luisterde graag naar zijn programma's, zoals de arbeidsvitaminen en zijn late uitzendingen op Radio 1.
Mijn oprechte deelneming gaat uit naar hen die achterblijven. Zijn vrouw Monique, zijn dochter Jip en de rest van de familie.

Geen reacties

LAX

Zondag 21 November 2004 at 6:29 pm

Het is zondag, dus tijd voor een nieuwe serie. , en is allemaal leuk, maar je komt een keer op t punt dat er meer tijd is en afleveringen van je favoriete series niet beschikbaar.
Dus een nieuwe serie gestart die mij is aanbevolen door vriend en collega Chromeboy (het wordt tijd voor een eigen site). Ik heb er al tien afleveringen van binnen, dus laat eens starten.
is een serie over de perikelen van een groot vliegveld, Los Angeles International Airport. De serie wordt gemaakt en uitgezonden door NBC. Maar uiteraard heeft TvTome ook leuke dingen te melden.

Ik vind het begin, de pilot, wel aardig. Lekker snel, fijne muziekjes tussendoor en een spannend verhaal om mee te beginnen. Alles op een vliegveld gebeurd tegelijkertijd en dat laat de leuk zien. Als hoofdpersonen spelen en mee. Voor de fans van Heather, erg bijzonder vind ik haar niet. De meeste series kijk ik voor het verhaal én het vrouwelijk schoon. Voor mij moet Heather het hebben van haar acteertalent. En dat heeft ze, want ze loopt rond op het vliegveld of het van haar is. Net als in een eerdere serie als .
Hoewel ze met een een poging deed haar arrogante en autoritaire gedrag te verbloemen, is ze nu weer volledig terug.

Bijzonder vind ik de openings- en slottune. Mr. Blue sky van ELO (the Electric Light Orchestra). Voor een regenachtige zondagmiddag een fijn liedje.
Net als de rest van de muziekjes in de serie. Daar hou ik wel van, een fijn muziekje.

Ik hoop dat het een leuke serie met een beetje humor wordt. Niet alleen maar de dingen die op een vliegveld gebeuren. En dat vrouwelijk schoon mag er ook nog wel in. Heather is niet genoeg.

Een kleine toevoeging: LAX is een serie over gebeurtenissen in een bepaalde omgeving. Vroeger hadden we al eens Hotel om verhalen aan op te hangen. Dit keer een vliegveld. Oké, er worden leuke dingen verzonnen, maar echt beter dan een soap is het verhaal niet. Nee, ik probeer nog een paar afleveringen maar ik denk dat ik t niet echt leuk vind.

Geen reacties

Winter

Zaterdag 20 November 2004 at 02:51 am

Okee, de winter duurt nog even maar het voorproefje van vanavond viel niet tegen. Gezellig een avondje uit, op de fiets naar een leuk café in de buurt. De westpoint pub in de dorpsstraat. Dat is ongeveer een kwartier fietsen voor mij. Hagel bij iemand anders in de straat
Normaal niet erg, maar ik heb al een tijdje niet gefietst. Bovendien was het niet droog buiten. Op het moment van weggaan wel, maar twee tellen later niet meer. Je kent dat wel, je komt buiten en het komt met bakken uit de lucht.
Uiteraard had ik wind tegen, chillfactor -10, regen, hagel, niets was te min. Afzien! Niemand anders op de weg dan die stomme auto's die in de weg rijden als je wilt oversteken.
Eenmaal binnen was het erg gezellig. Lekker warm, lekker . Dit keer was er Hommel bier in de aanbieding. Dus maar twee glaasjes geproefd. Daarna weer terug op de McMurphy's.

Gelukkig had Murphy ook nog een beetje winterweer in de aanbieding. Buiten gekomen na een gezellige avond was het droog. Tot het einde van de dorpsstraat. Toen begon de winter weer. Hagel, regen, koude wind. Gelukkig wind mee. Zeker de laatste 200 meter had ik de wind dik in de rug. Dat is lekker naar huis fietsen.
Alleen die hagel in mijn kraag die doorglijdt over je rug hoeft van mij niet. Gelukkig is het lekker warm binnen. Een fijne avond uit zo in de winter.

Geen reacties

Jansen praat op tv

Zondag 14 November 2004 at 12:52 am

"Jansen praat" was vanavond op tv. Ik ben in juni in geweest. En ik moet zeggen (ehh, schrijven eigenlijk) het was precies hetzelfde. Nou ja, niet helemaal. Sommige stukjes waren anders, kleine stukjes nieuw. Maar veel was gelijk.

Leuk stukje is over dat tegen vloeken is. Voortaan gebruiken we "Jammer, volgende keer beter". Met de vriendin waarmee ik in het theater was hebben we dat een tijdje volgehouden. Dolf zegt in zijn show dat hij het niet ziet gebeuren. En inderdaad, nee, ik gebruik het niet meer. Maar ik ga weer mijn best doen "Jammer, volgende keer beter".

Jansen praat over het vinden van de waarheid. Wat is waarheid. Of wat zou waarheid kunnen zijn. Mag je liegen? Jaaa, Neee, roept de zaal en hij is blij dat het zo verdeeld is.
En tegen je kinderen? En waarover? Over sinterklaas, om bestwil, om hun bestwil.
Dolf durft niet alles aan zijn kinderen te vertellen. Hij weet zijn uitleg zo te vertellen dat ik het slik als zoete koek. 'Bush zegt dat we moeten vechten tegen terrorisme, want Irak heeft gevaarlijke wapens'. 'In Nederland gaat alles goed, want we hebben weer een lichtje op onze fiets'. Wat is waarheid?
Soms is de tekst in een liedje waar en het verhaal van de politici gelogen.

Nogmaals, "Jansen praat" stemt tot nadenken.

Eén reactie

Ernst van der Pasch

Donderdag 11 November 2004 at 12:12 am

Vandaag naar geweest. Net als gister, alweer dus. Maar vandaag was wel weer een hele rare andere dag. Vandaag was vanaf de hele vroege ochtend een groot deel afgezet vanwege de (mislukte) arrestatie van een vermoedelijke terrorist. In de middag is uiteindelijk de arrestatie verricht na inzet van een heleboel politie en een stukje leger.
Hoe ga je daar als cabaretier mee om. lukte dat goed. Met het publiek in gesprek (dat nooit iets terug zegt, maar t is voor t idee) over de afgelopen week. Theo en de anti-terreuractie waren even nadrukkelijk onderwerp van gesprek.

Foto door Katja SchadeHet lijkt wel of je je geloof moet bekennen zei Ernst. "Nou ik ben..." en zijn show was onderweg. De zaal opgewarmd en het leed even vergeten. Ernst vertelt een verhaal in zijn show. Zonder te verwijzen naar zijn titel "Scherp blijven". Maar misschien bedoelt ie wel zichzelf. Dat hij scherp blijft in zijn relaties.
Daarover heeft hij ook liedjes. Die zijn mooi, raken je, gaan over herkenbare onderwerpen en zijn heel fijn gezongen.

Tijdens de opening van heb ik al een stukje van zijn show mogen zien. Zijn liedje over de vriendinnen van zijn (ex-)vriendin was erg goed. Nu viel me dat weer op.
Ook doet hij een engels liedje, voor het eerst, want dit is een zegt Ernst. Dat was de tweede keer dat ik dit liedje voor het eerst hoorde. Sorry als ik hierdoor de clou verklap, maar het liedje is ook zoo mooi. Dat mag je niet missen.
Verder is zijn 'boodschap' duidelijk. Hij heeft even genoeg van relaties. Hij wil niet gestuurd worden door anderen want hij neemt zelf wel zijn beslissingen. Hij wil nog even "scherp blijven". Ik denk in het zoeken naar leuke vrouwen. Oh nee, mooie vrouwen.

Echt een show om te gaan zien. Ernst is gezellig, overrompelend, een zanger maar bovenal een leuke cabaretier.

Eén reactie

Zessiebon

Woensdag 10 November 2004 at 12:37 am

Met Hrbrt, Freakje en Annette naar Zessiebon geweest in . Zessiebon is een verzameling (de context weet ik niet zo goed) van vijf vrouwen die ieder hun eigen toneelvoorstelling geven.
Er was Greetje Jansen die haar borsten laat testen. Daarbij wordt kanker geconstateerd en een goed verhaal over verteld. Echt een klein toneelstukje. Verhaal, mimiek, leuke details zoals een kaptafel richting publiek (maar dan zonder spiegel anders zie je haar niet) en bijbehorende pruik voor de kale kop.
Alleen is het mijn type vrouw niet en ergerde me ik aan haar stem.

De tweede was Hilde ter Laak. Het verhaal startend met haar en ook Greetje (als moeder, af en toe in t verhaal) vertellend over haar huwelijk met verrassende wendingen in het verhaal en eindigend dat ze toch ging trouwen. Aardig. Vooral het stukje "vrijgezellenfeest" deed mij opkijken. Een andere invalshoek hoe een vrouw dat kan zien. Zoals dat in de serie Coupling wel eens te zien is.
Ik vond dat je kon zien dat er "toneeltruukjes" werden toegepast, bewust toneel werd gespeeld. Als dat niet bewust is, dan is t té overdreven. Maar toch, zoals ik al schreef, aardig.

Dan Gea de Vries met een cursus. Leuke vrouw, leuke uitstraling. Met "Mannen zijn ook mensen". Uiteindelijk zet ze er een op een voetstuk, in een lied, waarbij iemand uit het publiek op het voetstuk mag staan. De voetstukman doet dat prima (met pretogen) en zij maakt t lied grappig door haar suggestieve bewegingen. Het gaat vooral in de context waarin je elkaar ziet.
Leuk, goede uitstraling maar het verhaal ben ik alweer een beetje kwijt.

Na de pauze is daar Annette van Smoorenburg. Ze komt met ons even bij praten. Kijkt of iedereen er na de pauze nog is (wat op zich terecht was omdat ik een paar lege stoelen achter ons zag) en vertelde met typetjes wat zij van de wereld vind.
Als ze begint (zegt ze, begonnen is ze al) start het refrein van het liedje Respect van Aretha Franklin. Dat liedje zit door haar sketches verweven. Respect voor anderen. Hoewel je je bij sommige grappen kan afvragen hoeveel respect ze voor de persoon in kwestie kan opbrengen. Haar humor is in ieder geval apart. Ik kan t wel waarderen maar naast me (rechts voor de medebezoekers) genoten ze niet echt.
Oja, Annette, als je dit leest... Ik kan me voorstellen dat ze af en toe moeite hebben om t achterin de zaal te verstaan. Soms is het wel zacht, maar dat maakt t ook wel weer lekker stil in de zaal.

De laatste (hekkesluiter noemt ze zich zelf) is Norma de Jong. Begint een verhaal over haar kinderen en zingt dan een liedje van Paul van Vliet. Prachtig lied. Ik had al gedachten over Paul van Vliet, totdat ze zei dat t lied ook van hem was. Geweldig!
De dames van voor de pauze zingen ook (en vooropgesteld dat ik daar géén verstand van heb) vond ik deze kunnen zingen. Dat deed ze dan ook een paar keer waarbij ik me dan toch wel telkens weer afvroeg van wie het liedje nu oorspronkelijk kon zijn.
Dat kwam ook door een mooi intermezzo. Ze vertelde een verhaal over een oude chinese waterdrager met kruiken. Mooi verhaal, waarbij ik achteraf dacht, "dit verzin je niet", "dit vind je ergens in een boek". Daarmee bleef die gedachte dus ook bij ieder liedje hangen.
Kwalitatief wel het beste voor het laatst bewaard.

Al met al een aardige avond. Eens iets anders dan cabaret. Zelf dit programma kiezen zou ik niet doen, maar ja, ik kies helemaal geen theater zelf. Dus morgen weer met iemand mee naar het theater.

Drie reacties

Schlagerfreunden

Zondag 07 November 2004 at 2:57 pm

Zaterdagavond tada dada, zaterdagavond tralalala. Nu ik weer wakker ben, ken ik de tekst niet meer. Maar afgelopen zaterdag was het geweldig. Al die oude liedjes weer mee te kunnen zingen.

Er zat een heel gevarieerd gezelschap te wachten op de komst van . Daarvoor waren die lustige schlagerfreunden al bezig met het publiek opwarmen. Dat ging prima!
Even 2 tellen pauze en jaaaaaa, Denniieeee. Dennie heeft leuk uitgelegd hoe ie zo gekomen is. Zo'n artiest in poppodia. Het kan mij niet schelen hoe en waarom. Zingen!
Uiteindelijk ging ik gewoon meezingen. Heel raar, maar al dat jeugdsentiment moet er toch uit. Zeker bij het duet. Heerlijk allemaal. Alle andere aanwezigen vonden het zo te zien ook erg leuk.
Handjes omhoog en meezwaaien. Ook Freakje en Sylvia waren naar Dennie komen kijken. Je moet maar bij hun lezen hoe zij het vonden. Volgens mij vonden ze het gewéldig.

Drie reacties

Zwemdiploma

Zondag 07 November 2004 at 2:45 pm

Voor het eerst je best doen voor een diploma. Dat is best lastig als je jong bent. Maanden geoefend en nu is het grote moment daar. De badjuffrouw vertelt je wat je moet doen. Spring in het water, 5 tellen watertrappelen dan op je buik naar de lijn zwemmen. Onder de lijn door zwemmen op je rug draaien. En zo vertelt ze verder.
Het résultaat telt!
Wij, familie zaten in een heel warm zwembad terwijl die kinderen lekker mochten zwemmen. Dan al die geïrriteerde ouders in een kantine wachten op het afhalen van het diploma. Mijn neef kwam ook trots die van hem laten zien. "Kijk eens, die heb ik gehaald vandaag". Weer een feestelijk dag in je jonge leven. Leuk hè?

Geen reacties

Paul Smit

Vrijdag 05 November 2004 at 12:05 am

Voor de verandering weer eens naar het geweest. Dat zal deze maand nog wel een paar keer gebeuren. Het was de beurt aan om bezocht te worden. Paul had ik al een paar keer eerder gezien. Tijdens een voorstelling in de graanschuur en tijdens de pepijn cabaretdagen 2004.
Deze keer dus avondvullend in waar ik samen met Freakje naar toe ging. Binnengekomen in de foyer (die niet erg groot is in Pepijn, maar wel heel gezellig) viel op dat het heeeel erg stil was. Terwijl alle zitplaatsen bezet waren. Het leek wel alsof men op de bus zat te wachten in plaats van een fijne avond cabaret. In de zaal bleek het ook niet erg druk. De eerste drie rijen waren nagenoeg leeg en wij zaten op de derde rij!

Paul Smit heeft een fijne start van zijn . Hij haalt iemand uit het publiek voor de eerste act en begint met het voorlezen van de krant. Een geweldig begin. In een volle, enthousiaste zaal is dat een echt goede opwarmer. Vandaag was de zaal echter een beetje lauw. Het lag niet aan Paul, maar echt aan de zaal. Ik heb namelijk genoten. Kleine veranderingen waren ook echt beter. Leuke vondsten tekstueel en fysiek (die ik uiteraard niet verklap omdat jij anders niet meer hoeft te gaan kijken) en sommige delen beter getimed of misschien beter ingepast.

De liedjes zijn leuk. Was er nou een nieuw liedje? Het beroemde lekkerbiertje zat er weer in waarbij Freakje (weer) aangespoord werd om toch vooral mee te zingen. Gewoon goed.
Kritisch puntje is dat deze keer de filosofie van het rubberbootisme minder opviel. Het was er wel maar het dééd t niet. Mij niet, de zaal niet. Waar aan dat ligt? Geen idee, misschien wel die lauwe zaal van vandaag.

Aan het einde wilde ik nog vragen of hét lied al op single staat. Freakje wilde Paul nog vragen waarom zij, waarom weer, waarom...
Maar we zaten gezellig met te praten (die deze keer de techniek heeft gedaan, waarvoor de complimenten) en Paul was druk. Gewoon vergeten. Misschien eens mailen dan.

Geen reacties

Kasper van Kooten

Donderdag 04 November 2004 at 12:57 am

Woensdag, begin van de maand, in de boerderij. Deze maand met . Nu achteraf zie ik dat de show "Lijfspreuk" heet.
Ik had me dus totaal niet voorbereid op deze avond. Vaak kijk ik wel even of er iets is over de cabaretier, maar nu dus niet. Ik wist alleen hoe hij er uit zag. Met nadruk op zág. Want zijn 'mooie bos met krullen' was nu weg. Hij werd er een stuk onherkenbaarder door.

Zijn show daarentegen is goed herkenbaar. Hij begint met de worsteling van de sterkste ... (ja, ik zeg t ff niet, want ik verklap liever niets, ondanks dat veel op zijn website staat). Vervolgens beschrijft (verteld maar hij doet dat zo mooi dat je t beeld mee krijgt) hij hoe het lichaam spreekt. Hij beschrijft het bezoek aan zijn eerste (8-jarige) vriendinnetje, zijn discofeest op 12-jarige leeftijd, zijn danservaringen op latere leeftijd in de disco/jongerencentra enzoverder. Dat doet hij (voor mij) zooo goed dat ik t voor me zie. Dat ik die dingen herbeleef (zelfde generatie) en dat de meisjes voor me (van de middelbare school voor hun ckv) knikken en zeggen "dat is nog steeds zo". Hier is een schrijver aan het vertellen.
Vooral dat dansen op de muziek rond zijn pubertijd is herkenbaar. Je bent tenslotte in 'Dé Boerderij'. Dé tent waar dit vroeger ook allemaal gebeurde, in deze stad.

Toch zitten er ook stukjes tussen waar t allemaal niet vlot. Ik heb geen idee wat er mist. Het verhaal loopt niet, t typetje klopt niet, er is iets... Ik val echt bijna in slaap. Misschien mis ik soms de samenhang.
Maar duurt dat niet lang. Want dan gaat t verder en doet Kasper iets voor met zulke bewegingen en ook met behulp van de hometrainer (die echt goed meerdere keren ingezet werd) dat je dat toch alweer vergeet.
De typetjes die hij neerzet zijn over het algemeen erg goed. Ze zijn herkenbaar met kleine aanpassingen aan kleding of mimiek maakt hij zijn personage visueel. Erg goed gedaan.

Natuurlijk blijft het zoetermeerse publiek suf, dood en stil. Als t echt goed is klappen ze wel, maar in een andere stad hoor je al meer applaus. Niet dat de waardering dan minder is Kasper (alsof je dit gaat lezen) maar mensen reageren hier niet zo duidelijk. Wat op zich jammer is omdat het een goede show is (maar dat wist je vast al) .

En dan dat einde. Weer de worsteling van de sterkste ... (iets anders maar weer verklap ik t niet) Het verhaal ik compleet. Goed verteld en het publiek wijzer gemaakt (hoop ik). Alleen...

Dat was nog niet het echte einde. Hij bracht zo maar zijn band mee. VIJF liedjes heb ik gehoord. Goed, krachtig, leuke tekst, cabaretierteksten dat wel (niet negatief maar meer voor de duidelijkheid) en met een groot enthousiasme gebracht (en weer geen meeknikkende mensen in de zaal).
Een geweldig applaus was t einde. Goed gedaan Kasper. Fijn om je show te mogen zien. Een volgende keer vast weer.

Geen reacties